
تعداد صفحات :59
نوع فايل:word
فهرست مطالب :
پيشگفتار
فصل اول
مقدمه
تعريف آموزش
تعيين نياز آموزشي
راههاي تشخيص نياز آ موزشي
برنامه ريزي آموزشي و نياز سنجي آموزشي كاركنان
ارزيابي دوره هاي آموزشي كاركنان
فوايد و مزاياي آموزش منابع انساني
سطوح آموزش منابع انساني در سازمانها
فصل دوم
مقدمه
تاريخچه
آموزش مجازي[1]
مفهوم آموزش مجازي چيست؟
رويكرد كلي به آموزش و يادگيري
ويژگيهاي رويكرد سنتي و جديد به آموزش و يادگيري
چالشهاي فراروي توسعهي آموزشهاي مجازي در ايران
فصل سوم
آموزش الكترونيكي
روشها و ابزارهاي آموزش الكترونيكي
روش آموزش
مديريت در آموزش الكترونيكي
استانداردسازي در آموزش الكترونيكي
عملياتي كردن آموزش الكترونيكي
تركيب E-LEARNING
سيستم مديريت يادگيري
سيستم مديريت يادگيري مطالب
مطالب يادگيري
تعريف پيشرفت آموزش الكترونيكي
عوامل موثر در تعيين روش آموزشهاي الكترونيكي
مدلي براي تدوين روش براي آموزشهاي الكترونيكي
فرآيند آموزش الكترونيكي
فصل چهارم
مقدمه
مراكز آموزش مجازي در محيط هاي صنعتي
نقش ICT در انتقال محيط آموزشي به يك محيط دانش آموز محور در محيطهاي صنعتي
كاربرد ICT در پيشرفت كيفيت آموزشي
آموزش تركيبي
خط مشي و برنامه ريزي آموزش مجازي در صنايع
واقعيتهاي جديد
چگونهE-LEARNING مي تواند به توسعه دسترسي به آموزش كمك كنند؟
ضرورت استفاده از آموزش مجازي
محدوديتهاي توسعه آموزش مجازي در صنايع
تله كنفرانس ابزار مورد استفاده براي آموزش در بيشتر صنايع ايران
مزاياي E-LEARNING جهت ادامهي تحصيل براي كارفرمايان
سيستم مديريت آموزشي(LMS)
كاربرد آموزش مجازي در آماده كردن افراد براي محيط هاي كاري
استفاده از كيوسكهاي اطلاعاتي در محيط هاي صنعتي
نتيجه گيري
پيشنهادات
پيشگفتار:
درقرن حاضر كه عصر پديداري تازه ها و نوآوري ها است، نوع جديدي از آموزش ها در حال ظهور است كه آن ها را آموزشهاي هاي مجازي ناميده اند، اين آموزشها از نوعي تلفيق تازه ميان گروه ها و واحدهاي پراكنده اي كه با مدد شبكه ارتباطي با هم پيوند خورده و تشكل جديدي را به وجود آورده اند، خبر مي دهدآموزش مجازي نمونه اي از آموزش در آينده هستند كه درآن ها پيچيدگي، وسعت و حجم عمليات به گونه اي است كه ديگر نمي توان آن ها را به صورت سنتي با روشهاي قديمي اداره كرد.
در ساختار آموزش مجازي، سازمان ها به سمتي حركت مي كنند كه تدريجاٌ مسأله حضور كاركنان دريك مجموعه فيزيكي و در چارچوب زماني خاص براي آموزش، فلسفه وجودي خود را از دست مي دهد، از طرف ديگر، سازمان ها در جهت تأمين خواسته ها و نيازهاي مشتريان به سمت علمياتي پيش مي روند كه براي تدارك و آماده سازي آن ها، نياز به دانش و فنآوري هاي مختلفي پيدا مي كنند كه آموزش در محيطهاي فيزيكي فاقد توانايي لازم در اين زمينه ها هستند.ايجاد اين چنين مركزي كه شبكه اي از مشاركت و همكاري بوده و داراي ويژگي انعطاف پذير مي باشد، به وسيله فنآوري هاي نوين اطلاعاتي و ارتباطي امكان پذير است.
يكي از اين فناوري ها كه امروزه سيطره نامحدود خود را بر تمام ضوابط و مقررات بين المللي حاكم كرده است، فناوري هاي اطلاعاتي مي باشد، امروزه در سازمانها، مسأله زمان و مكان مشخص براي آموزش، تعريف سنتي خود را از دست مي دهد و آن چه اهميت مي يابد، به كارگيري درست و منطقي فنآوري هاي جديدي اطلاعاتي و ارتباطي است. از مهم ترين عوامل توسعه در سازمان ها، مي توان به تغيير ساختار آموزشي و ماهيت آن ها اشاره كرد. اين تغيير ساختار و ارزش هاي سنتي و كلاسيك مبتني بر نظام هاي سلسله مراتبي به سوي نظام هاي انعطاف پذير و پويا، از طرق و به وسيله راه كارهاي مختلفي امكان پذير است. قطع نظر از هرگونه علل اوليه توجيهي تغيير ساختاري، اين تغييرات كه باعث كاهش هزينه ها، انعطاف پذيري، كارايي و مشتري مداري و ابزار صلاحيت هاي جهاني ( توليد در كلاس جهانيword class Manufacturing = WCM)) مي گردد، موجب مي شود كه سازمان ها و شركت ها هر لحظه به اين نوع فناوري علاقه مند شوند. گسترش و توسعه در سطح بين المللي، به سودهاي كلان و كارايي بيشتر منجر خواهدشد و نيز باعث خواهد گرديد كه سازمان ها به ميزان بيشتر در حال آماده باش باشند و در مقابل تغييرات جهاني، سريع تر از خود واكنش نشان دهند.در اين ميان آموزش در سطح سازمانها و كارخانه هاي صنعتي از اهميت ويژه اي برخوردار است.از سوي ديگر امروزه كمتر سازمان و موسسه اي را ميتوان يافت كه زير فشارهاي اقتصادي نباشد. بنابراين ـ در هنگام اجراي هر يك از برنامههاي آموزشييك چنين سازماني ـ انتظار ميرود كه بار اقتصادي آن افزوده شود.كه طبعا با استفاده از فناوري هاي جديد در عرصه آموزش ميتوان بسياري از هزينه ها را تقليل داد.
مشاهده پست مشابه : تخته گوشت تا شو
بازدید : 162 | تاریخ : يکشنبه 15 اسفند 1395 زمان : 15:54 | نویسنده : |